Co je to dědečkova ovocná šťáva?
100% vylisovaná a pasterizovaná šťáva (mošt) z ovoce / zeleniny s uchovaným obsahem vitamínů a minerálů.
Jaké jsou ve šťávě přídané složky?
Šťáva je zcela bez přísad, neslazená, nefiltrovaná, neředěná, nekoncentrovaná, bez konzervačních látek. Neobsahuje žádné látky upravující chuť nebo vzhled či aroma. Vše, co ve šťávě pijete, je pouze přírodní lisované ovoce nebo zelenina. Podíl jablečné složky u mixovaných šťáv je 60-85 %, zbytek tvoří další druh ovoce nebo zeleniny uvedené na obalu.
Jak je šťáva balena?
Šťáva je balena v praktickém obalu „BAG-in-BOX“ (aseptická potravinářská folie s výpustným ventilem v papírové krabici). Ventil se uchytí v krabici, odjistí a používá jako stáčecí kohoutek. Díky tomuto balení se při postupném odpuštění šťávy ventilem k moštu nedostává vzduch a obsah tak nepodléhá rychlé zkáze. Obal je plně recyklovatelný.
Šťávu můžete koupit v těchto baleních:
BAG-IN-BOX: s objemem 2,5 l a 5 l. Na objednávku v objemu 10 l.
SKLO: lahev o objemu 0,25 l, jednotlivě nebo v kartonu, kde je 8 ks.
Jaká je trvanlivost šťávy?
Trvanlivost je více než 9 měsíců od vylisování (datum min. trvanlivosti je uvedena na obalu) při uchovávání v chladu do 15oC.
Pokud uchováváte neotevřené balení šťávy při pokojové teplotě, doporučujeme ji spotřebovat do 9ti měsíců. Po otevření uchovávejte šťávu v chladu, nejlépe v chladničce, kde vydrží minimálně čtyři týdny. Po otevření doporučujeme uchovávat krabici ve vodorovné (výčepní) poloze.
Záruka trvanlivosti spočívá pouze v šetrném tepelném ošetření do 80oC (pasteraci). Při tomto procesu dojde ke zničení nežádoucích mikroorganismů, ale zároveň nedochází k ničení vitamínů, minerálu a antioxidantů. Díky tomuto citlivému způsobu zpracování a konzervace si tak šťáva zachovává svoji přirozenou hodnotu, chuť i výrazné aroma. Má stále vlastnosti čerstvě vylisované ovocné šťávy.
Jaké jsou druhy šťávy?
Vždy je základem podíl šťávy z výběrových jablek, dále už je na výběr z několika dalších druhů ovoce či zeleniny např. hruška, višeň, švestka, mrkev, řepa, červený a černý rybíz, jahoda, rakytník, zázvor, broskev, skořice, meruňka, multivitamín. Všechny příchutě se snažíme dělat sezóně, proto může docházet k výpadkům jednotlivých druhů.
Jaký je přínos pití šťávy pro naše zdraví?
Jablečná šťáva a její kombinace s jinými druhy ovoce nebo zeleniny obsahuje hojně vitamíny A, B, C, železo, ovocné kyseliny, fenolické látky, pektin a vlákninu.
Má pozitivní účinky na nervový systém, slinivku, revmatismus, hladinu cholesterolu, redukci hmotnosti. Obsažené látky působí preventivně proti množení nádorových buněk, onemocnění srdce a cév, při stressu, astmatu, zánětu průdušek či rozedmě plic. Zbavují tělo jedovatých a odpadních látek, patogenních mikroorganismů, regulují činnost střev.
Ve šťávě obsažený antioxidant quercetin má schopnost potírat neurodegenerativní nemoci u lidí, jako jsou Parkinsonova či Alzheimerova choroba. Quercetin má podle posledních průzkumů mnohem vyšší antioxidační aktivitu než jiné flavonoidy a vitamin C. Podle posledních poznatků více antioxidantů obsahuje právě jablečný mošt než čerstvá jablka.
Jablka, hrušky a další ovoce obsahují flavonoidy, žluté pigmenty, které mají ochranný účinek před onemocněním dýchacích cest a plic, snižují riziko onemocnění srdce a rakoviny. Mezi flavonoidy existují rozdíly. Jako nejúčinnější se ukázala látka nazývaná katechin. Lidé, kteří užívali více než 20mg této látky denně, měli lepší plicní funkce a onemocněli méně často na astma, zánět průdušek či rozedmu plic. Dva dl jablečné šťávy obsahují přibližně 15 mg katechinu.
Je šťáva vhodná jen k pití?
Šťáva je vhodná k výrobě ovocných želé, pudinků, zmrzliny, horkých nápojů, apod. Šťávu lze výborně využít i jako základ ovocných šťáv a zkombinovat s jinými druhy, dle vlastní chuti a fantazie.
U našich produktů máte záruku, že kupujete šťávu, která má tyto charakteristiky:
100% podíl ovocné složky, neslazená, nefiltrovaná, neředěná, neobsahuje žádné konzervační látky.
Dědečkova ovocná šťáva je čistá přírodní šťáva z ovoce vypěstovaného převážně v Chelčicko-Lhenické ovocnářské oblasti Jižních Čech, která je pěstováním ovoce proslulá.
Mošt je vylisován z pečlivě vybíraného čerstvého ovoce nebo zeleniny. Podíl ovocné složky tvoří 100 %. 1 litr ovocné šťávy obsahuje cca 1,4 kg ovoce. Podíl jablečné složky u mixovaných šťáv je 60 – 85 %. Příznačný je sediment na dně, který je znakem přírodního charakteru nápoje.
Tento druh moštu s jemně drcenou dření, odborně nazývaný „tekuté ovoce“, je obohacený o vitamín C. Šťáva je ošetřena pouze šetrnou pasterací. Tento citlivý způsob zpracování zajistí mikrobiologickou nezávadnost a současně zachovává většinu vitamínů a dalších hodnotných látek, chuť i výrazné aroma, jaké má čerstvě vylisovaný mošt.
Přejeme vám příjemný zážitek z pití našeho lahodného nápoje.